Wie lopen er rond op de vestigingen van BLH? Wat is hun specialiteit? En hoe werken ze? Maak kennis met onze medewerkers. Deze keer BLH’ers Janna en Martha.
Wat zijn je werkzaamheden bij BLH?
Janna: “Ik begeleid zowel kinderen die op de basisschool zitten als kinderen op de middelbare school. Waar ik kinderen mee help is heel verschillend en dat vind ik leuk, ik houd erg van afwisseling! Ik help leerlingen om meer geloof en vertrouwen te krijgen in zichzelf, bij het overwinnen van uitdagingen en bij het leren plannen van schoolwerk. Ook begeleid ik kinderen met leerproblemen en -achterstanden en geef ik RT.”
Martha: “Ik ben vooral bezig als remedial teacher, ik help leerlingen met het begrijpen en het zich eigen maken van de lesstof. Ik zie ook leerlingen met faalangst problematiek, waar ik dan op maat trainingen voor maak. Ook heb ik een leerling geholpen in het verbeteren van zijn handschrift het afgelopen jaar. Komend schooljaar ga ik mij bezig houden met dyslexiebehandelingen.”
Wat is het meest creatieve/grappige dat je tijdens begeleidingen gedaan hebt?
Janna: “Ik houd van creativiteit en afwisseling. Vaak verzin ik samen met de kinderen (die zelf de beste ideeën hebben!) ter plekke (gekke) dingen om te doen om iets te leren, te ervaren of te begrijpen. Leren rekenen op de rug van een paard, spelletjes, verkleedsessies, etc.”
Marta: “Waterstiften gebruikt tijdens mijn schrijfanalyse. Dit heeft de leerling enorm geholpen met het vasthouden van een pen of potlood en het afleren van een zware pendruk.”
Wat vind je het belangrijkste resultaat om te behalen in je begeleidingen?
Janna: “Het belangrijkste doel in de begeleiding is dat de leerling meer zelfvertrouwen krijgt en gelooft in zijn/haar eigen kunnen. Met meer zelfvertrouwen wordt het leren van een ‘moeilijk’ vak makkelijk(er) en leuk (er). Verder streef ik ernaar dat de leerling voor zichzelf op durft te komen en vragen te stelt. En ik vind het belangrijk dat leerlingen zich gezien en gehoord voelen”
Martha: “Het is erg fijn wanneer leerlingen hun eigen vooruitgang zien en weten te benoemen.”
Wat is je grappigste blunder? (die dan stiekem eigenlijk tot een mooie wending heeft geleid)
Janna: “Voordat ik bij BLH werkte had ik een paardencoachpraktijk. Ik liep een keer naast mijn paardje met een cliënt op zijn rug, we hadden een serieus gesprek en ik keek naar haar en niet voor me. We liepen in de bak en er lagen nog wat ‘obstakels’ op de grond, was ik even vergeten. En zo lag ik opeens op de grond met mijn benen in de lucht, we hebben een half uur de slappe lach gehad. Lachen en plezier zijn ook altijd onderdeel van de begeleiding :)”
Wat vond je zelf vroeger heel moeilijk op school? En welke oplossing heb je gevonden?
Janna: “Ik herinner me van de basisschool dat ik breuken echt zo lastig en abstract vond! Hoe ik daarmee omging weet ik niet meer, maar het is wel goed gekomen uiteindelijk!”
Martha: “Wiskunde! Mijn oplossing was YouTube. Het fijne is dat je de filmpjes met instructie kan pauzeren om het uit te proberen met eigen voorbeelden. Ik heb ook bijles gehad en ben uiteindelijk erg goed geworden in wiskunde.”
Meer lezen? Ga hier naar het overzicht met al onze blogs over onderwerpen die we tegenkomen in de dagelijkse praktijk. Van leesplezier tot sociaal-emotionele problematiek, van de mindset theorie tot tips voor ouders en scholen. Én natuurlijk meer BLH’ers die de 5 vragen beantwoorden.