menu

5 vragen aan… Milène en Canci

Wie lopen er rond op de vestigingen van BLH? Wat is hun specialiteit? En hoe werken ze? Maak kennis met onze medewerkers. Deze keer BLH’ers Milène en Canci.

Wat zijn je werkzaamheden bij BLH?
Milène: “Ik begeleid kinderen met leer- en ontwikkelingsproblemen. Je kan daarbij denken aan kinderen die moeite hebben met hun schooltaken of hun sociaal-emotionele ontwikkeling (bijv. zelfvertrouwen of (faal)angst) en ook aan kinderen met AD(H)D of autisme.”

Canci: “Ik begeleid met name leerlingen met leerproblemen en daarbij komende sociaal-emotionele problemen. Ik voer zorgarrangementen en particuliere individuele begeleiding uit op scholen en op de praktijk aan de Dr. Kuyperstraat gericht op rekenen, spellen, lezen, begrijpend lezen, taakaanpak en werkhouding. Daarnaast geef ik begeleiding aan groepjes (remedial teaching) op dezelfde gebieden.”

Wat is het meest creatieve/grappige dat je tijdens begeleidingen gedaan hebt?
Milène: “In mijn begeleidingen kan van alles “geks” gebeuren: gewoon omdat het op dat moment de beste manier is om iets samen te ‘behandelen’. We gaan op pad in de school, knutselen of leren ontspannen. Ik legde eens een (toevallig aanwezig) spinnetje op tafel om te leren hoe onze eigen gedachten óver iets, bepalen hoe wij ons voelen bij iets (de spin). De spin blijft hetzelfde, maar we ‘zien’ hem allemaal anders.”

Canci: “Iedere begeleiding bevat meerdere spelelementen. Van competities (zoals zo snel mogelijk, zo veel mogelijk) tot dansen op favoriete muziek en leren in beweging. Een voorbeeld hiervan is al tafelvoetballend tafels op tempo oefenen.”

Wat vind je het belangrijkste resultaat om te behalen in je begeleidingen?
Milène: “Meer eigenheid en zelfvertrouwen! Wanneer een kind zichzelf beter kent en meer waardeert kan het alles proberen èn leren!”

Canci: “Het belangrijkste vind ik dat met het behalen van de gestelde doelen ook het zelfvertrouwen van de leerlingen groeit. Door succeservaringen en een positieve benadering gaan leerlingen hun eigen ontwikkeling zien, worden ze trots op zichzelf en gaan het soms zelfs een beetje leuk vinden.”

Wat is je grappigste blunder? (die dan stiekem eigenlijk tot een mooie wending heeft geleid)

Milène: “Ooit, op ‘one of those days’, vertrok ik na een hectische ochtend van huis en stapte 20 min. later mijn auto uit… met mijn sloffen nog aan! Bij de opmerkzame leerlingen heb ik natuurlijk meteen mijn blunder opgebiecht (grote lol!) en we hebben vervolgens het thema slapen en opstaan gebruikt om de woordenschat van deze tweetalige kinderen (NT2) te vergroten. Ik weet nu ook hoe ik ontbijt in het Pools zeg :).”

Canci: “Een echte blunder kan ik niet bedenken. Net als vele anderen maak ik niet graag fouten en probeer mij dus altijd zo goed mogelijk voor te bereiden. Mocht er dan toch iets misgaan, blijkt dat eigenlijk altijd veel minder erg is dan vooraf gedacht, wat dan gelijk weer een mooi leermoment is voor mijzelf en de leerlingen.”

Wat vond je zelf vroeger heel moeilijk op school? En welke oplossing heb je gevonden?

Milène: “Ik vond het zelf vroeger heel lastig om fouten te maken. Ik werd zelfs een beetje een angsthaas! Ik heb pas later geleerd hoe gedachten-kracht en lief zijn voor jezelf heel wat stress kan wegnemen. Het blijft, ook in begeleidingen, fantastisch om te zoeken naar de beste balans tussen niet te streng zijn voor jezelf en een uitdaging… een gezonde spanning mag wel, toch? ;).”

Canci: “Ik ben zelf dyslectisch, maar kwam daar pas op de middelbare school achter. Op de basisschool kon ik gewoon niet goed lezen. Ik kreeg woordjes mee naar huis om te oefenen, die ik vervolgens uit mijn hoofd kon opzeggen. En ik moest oefenen in een leesgroepje met veel jongere kinderen. Ik voelde mij vooral dom. Daarom vind ik het zo belangrijk dat leerlingen, ongeacht hun problemen of doelen, vooral goed in hun vel zitten.”

Meer lezen? Ga hier naar het overzicht met al onze blogs over onderwerpen die we tegenkomen in de dagelijkse praktijk. Van leesplezier tot sociaal-emotionele problematiek, van de mindset theorie tot tips voor ouders en scholen. Én natuurlijk meer BLH’ers die de 5 vragen beantwoorden.