menu

6x zó worden de eerste schoolweken de allerbeste van het jaar

Een van de leukste, maar ook pittigste weken in het schooljaar zijn de eerste schoolweken. Kinderen (en ouders niet te vergeten) gaan van het vakantieritme terug in het schoolritme inclusief bijbehorende kriebels voor wat er gaat komen dit jaar. Welke moeilijke rekensommen staan ze te wachten? Is de juf of meester écht zo streng? En welke uitjes staan er op het programma? Dat is allemaal best even wennen. Geen nood: met deze tips worden deze eerste schoolweken een van de allerbeste weken van het jaar. Een goed begin is het halve werk. Kunnen jullie thuis dit lijstje afvinken?

1. Is het (slaap)ritme aangepast?

Het duurt vaak een paar dagen voordat een kinderlichaam gewend is aan een nieuw slaapritme van vroeger naar bed én vroeger op. Doe ’s avonds geen inspannende activiteiten met je kind voor het slapen gaan. Een warm bad of douche daarentegen helpt om slaperiger te worden. Neem de volgende ochtend de tijd voor een voedzaam ontbijt. Ook al geeft je kind aan (van de spanning) geen honger te hebben, er zijn vaak aantrekkelijke ontbijtjes te maken.

2. Al uitgebreid kennis gemaakt met de nieuwe leerkracht?

Vaak betekent een nieuw schooljaar ook een nieuwe leerkracht. En dat kan best wat onzekerheid bij kinderen veroorzaken. Helpend kan zijn om je kind nieuwsgierig te maken naar de nieuwe juf of meester en daar thuis met elkaar over te praten. Wat vindt de juf of meester het leukste vak om te geven? Wat zijn de hobby’s? Welke regels zijn belangrijk in het lokaal? En vergeet niet samen naar de positieve kanten te kijken. Een nieuwe leerkracht betekent ook nieuwe kansen. Zoals dat ene perfecte plekje in de klas, nieuwe manieren van verjaardagen vieren en spetterende uitstapjes.

3. Heeft je kind al een fout gemaakt?

De nieuwe spellingregels (nog!) niet onder de knie hebben, de tafels compleet fout opnoemen of de naam van de juf verkeerd zeggen. En balen? Nee hoor, van fouten leer je juist onwijs veel! Ruim als ouder zijnde niet alle obstakels uit de weg, laat kinderen fouten maken en zoek samen naar het leermoment van de fout. Prijs de inspanning in plaats van de daadwerkelijke prestatie. Laat je kind ook zien dat jij fouten maakt en vertel wat je ervan geleerd hebt.

4. En is je kind al een nieuwe uitdaging aangegaan?

De week kan al helemaal niet meer stuk als je kind als klap op de vuurpijl een nieuwe uitdaging aangaat. Uitdagingen gaan hand in hand met de groeimindset. Door jezelf in te spannen en uit te dagen leer je, groei je en ontwikkel je. En dat geldt op alle vlakken. Alleen naar school lopen, hulp durven vragen, kennismaken met het nieuwe korfbalteam of je vinger opsteken in de klas. Elk kind heeft weer andere uitdagingen. Maak scores en resultaten minder belangrijk en richt je op het proces dat het kind doormaakt.

5. Ook weer aan het lezen geslagen?

Laat je kind boeken lezen. Weer terug in de schoolbanken moeten kinderen weer gewend raken aan rustig en geconcentreerd met iets bezig zijn. Rustig een boek lezen kan hierbij helpen. Maak er samen een knus momentje van. Tijdschriften, moppenboeken of samen een recept lezen dat jullie gaan koken tellen uiteraard ook.

6. Lekker aan het sporten?

Sporten en bewegen dragen op vele fronten bij aan de ontwikkeling van kinderen. Het verhoogt zelfvertrouwen, leert ze samenwerken, omgaan met tegenslagen, doorzetten en niet op te geven. Dus: zodra de schoolbel gaat -hup- lekker naar buiten. Gelukkig is de zomer nog niet helemaal voorbij zodat we lekker buiten kunnen voetballen, trampoline springen of volleyballen.

Geïnspireerd door: platformmindset.nl