menu

Faalangst

Wat is faalangst? (en wat doet BLH eraan?)

Faalangst is een probleem dat veel voorkomt bij kinderen. Kinderen (en jongeren) zijn bang om fouten te maken. BLH begeleidt kinderen die daar problemen van ondervinden, thuis en op school. Ze krijgen persoonlijke begeleiding van één van onze pedagogen en psychologen en werken aan zelfvertrouwen, door succeservaringen meer te belichten.

Faalangst is er in drie vormen:

Sociale faalangst
Dit komt veel voor bij kinderen die geremd zijn in het leggen van contacten. Zij zijn bang om af te gaan voor hun klasgenoten en vertonen vaak erg bescheiden gedrag. Ze staan het liefst zoveel mogelijk op de achtergrond.

Motorische faalangst
Hierbij wordt een beroep gedaan op de motoriek van het kind, bewegingen die het letterlijk met zijn of haar lichaam moet maken. Als een kind motorische faalangst heeft, komt dat bijvoorbeeld tot uiting bij een sportwedstrijd of tijdens het maken van een tekening of knutselwerkje.

Cognitieve faalangst
Dit is de angst voor het maken van fouten tijdens het huiswerk en bij toetsen/proefwerken. Kinderen zijn bang dat ze het niet kunnen en denken bij voorbaat al dat ze de stof niet zullen snappen. Ze voelen zich dom en hebben vaak een ‘black out’ als denken dat ze moeten presteren.