menu

hoogbegaafdheid

Wat is hoogbegaafdheid?

Als iemand hoogbegaafd is, heeft hij of zij een buitengewone intelligentie (IQ van 130 of hoger), gecombineerd met een uitzonderlijke creativiteit en doorzettingsvermogen. Hoewel hoogbegaafde kinderen en jongeren in staat zijn om uitzonderlijk te presteren, is de omgeving waarin en manier waarop ze leren en spelen van groot belang om dat tot uiting te laten komen.

Wat zijn de kenmerken van hoogbegaafdheid?
Hoogbegaafde kinderen zijn erg slim, snel van begrip en hebben vaak een grote woordenschat en hoog leertempo. Denken buiten de kaders, kunnen de kennis goed toepassen, hebben een heel goed geheugen en grote algemene interesse.

Deze kinderen hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel, vaak perfectionistisch, zoeken ontwikkelingsgelijken in oudere kinderen en willen het graag zelf doen.
Toch kan hoogbegaafdheid ook verkeerd worden geïnterpreteerd. Bijvoorbeeld als een kind niet voldoende wordt uitgedaagd en verveeld raakt op school en daardoor druk of vervelend gedrag gaat vertonen.

Wat doet BLH?
BLH kan kinderen testen op hoogbegaafdheid en de kinderen passend begeleiden, in samenspraak met ouders en school. Zodat ze hun talenten en capaciteiten optimaal kunnen inzetten en niet struikelen over gebrek aan uitdaging of begrip in hun omgeving.